Първите хомо сапиенс в Европа са обитавали България

Учените първоначално предполагат, че останките принадлежат на неандерталци

12.05.2020 | 20:20 Редактор: Искра Ангелова

Първите хомо сапиенс в Европа са обитавали пещерата "Бачо Киро" край Дряново. Това сочат данни от проучване на международна група археолози. 

Учените първоначално предполагат, че останките принадлежат на неандерталци. Но по-съвременни изследвания установяват, че намерените кости и един кътник са принадлежали на хомо сапиенс.

Групата международни археолизи работила в пещерата "Бачо Киро", която се намира в непосредствена близост до Дряновския манастир през 2015. Тогава учените попадат на четири костни фрагмента и зъб. 

По-късно резултатите от радиовъглеродното датиране показва, че те са на четирима представители на хомо сапиенс. 

"За пръв път най-рано следи от нашия вид, съвременния човек хомо сапиенс се намират в Европа, първите следи най-ранни се намират в пещерата "Бачо Киро". Имаме без всякакво съмнение по съвременен начин установени ДНК и второ нещо, което в пластове в контекст, които са толкова ранни, т.е. датирани са за първи път между 42 – 43 хиляди и 47 хиляди години преди наше време", каза ръководителят на разкопките Николай Сираков.

Пещерата "Бачо Киро" е първата облагородена пещера у нас и годишно е посещавана от над 50 000 туристи. 

Местните обаче разказват, че научното откритие ги изненадало, но се надяват то да доведе и до увеличаване на интереса към Дряново като туристическа дестинация. 

"Изследванията са правени преди няколко години, които действително и на нас ни изненадаха", допълни кметът на община Дряново Трифон Панчев. 

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Русоробин педераст и
преди 3 години
Затова тук са оцелели Бай *** Булгарикус и Мутрикус Булгарикус които са унищожили арела на Интелигентос Булгарикус....Те са липсващото звено в дарвиновата теория за еволюцията които все още щъкат по нашите земи Сигнализирай за неуместен коментар