Намаляването на ДДС-то - подкрепа за най-уязвимите

Опашките пред Бюрата по труда не намаляват, каза депутатът от БСП Надя Клисурска

12.05.2020 | 21:45 Редактор: Искра Ангелова

ДДС за храни от първа необходимост и сектор "Туризъм" да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. С това решение си стиснаха ръцете ресторантьорите и управляващите след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъства и социалният министър Деница Сачева.

Борисов заяви, че ще направи всичко възможно по-ниската ставка – от 20% на 9%, да влезе в сила още тази година.

"Това е част от нашите предложения, които направихме във връзка с закона за здравето, който разгледахме днес на второ четене. Нашата позиция по различни диференцирани ставки по ДДС е изключително последователно. Няколко години подред по време на гласуванията на бюджета ние правим такива предложения - за редуциране на ДДС ставките", каза депутатът от БСП Надя Клисурска в предаването "Денят ON AIR".

Тя посочи, че това е подкрепа за най-уязвимите сектори по време на извънредното положение.

"Още повече виждаме, че с намалението на ДДС ставката по някакъв начин това ще окаже влияние и върху крайния потребител, като цената на основните хранителни продукти и лекарствата ще бъде намалена. Радвам се, че нашето предложение беше прието от другите политически партии. Надявам се, че това е първата стъпка към разумните консенсусни мерки, които трябва да бъдат предприети в НС, за да облекчим положението на хората, които са с все по-ниски доходи, както и фирмите, които са изправени пред фалит", допълни депутатът от левицата.

Надя Клисурска се надява, че мерките ще окажат влияние и върху туризма.

"След като ДДС-то се намали от 20% на 9%, се надявам искрено крайната цена на продуктите да бъде намалена с минимум 10%. Нашето предложение е намалението да действа от сега, защото колкото по-рано се случи, толкова по-добре ще се окаже влиянието върху крайния потребител. Но то най-вероятно ще се случи от догодина", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от БСП коментира, че едни от най-засегнатите сектори са туризмът и ресторантьорският бранш.

"Мерките в тяхна подкрепа трябва са много целенасочени и да не свързани само с диференцираната ставка ДДС. Има много мерки, които още не са взети, но са крайно необходими.  Има голям дефицит на социално-икономическите мерки. В момента правителството прокламира мярката 60/40, аз имам огромни опасения за нея, но и цялата парламентарна група. Тази мярка покрива около 40 хиляди души, а в Бюрата по труда излязоха над 105 000", коментира Клисурска.

Тя каза, че опашките пред Бюрата по труда не намаляват и няма целенасочена подкрепа към всички онези граждани, които са в неплатен отпуск.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК