Синдикати и работодатели настояват за втори пакет от икономически мерки

Ресторантьори и хотелиери заплашиха с протест

11.05.2020 | 18:56 Редактор: Ивет Арабова

Синдикати, бизнес и правителство обсъдиха антикризисните мерки след края на извънредното положение, като заседанието на Националния съвет по тристранно сътрудничество продължи над 5 часа. На този фон: ресторантьори и хотелиери заплашиха с протест в средата на месеца. Въпреки набелязаните мерки за справяне с икономическата криза безработицата у нас се увеличава. Акцент при дебатите е поставен именно върху обезщетенията за безработица. Все така разнопосочни остават и мненията за мярката 60/40. 

"Останалите организации смятат, че 60/40 е достатъчно добра мярка и върши целите", посочи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

А по-рано отново по икономическа тема на среща при премиера Бойко Борисов представителите на хотелиерите и ресторантьорите изложиха своите предложения за промени в икономическите мерки

"Най-основното ни искане е това, което е на първо място - 5% ДДС до 2021 г. за стоките от първа необходимост и заведенията", подчерта Лъчезар Захариев от Асоциацията на заведенията.

"За да има някаква перспектива, трябва да има и данъчна реформа", смята председателят на браншовата организация на ресторантьорите в София Атанас Димитров. 

Хотелиерите заплашиха с протест на 18 май. Настояват и за това заведенията да отворят и вътре, а не само навън. "Ако знаем, че е първа крачка, това е хубаво, надяваме се и да започнем и вътре", коментира председателят на Асоциация на ресторантьорите Ричард Алибегов. 

Въпреки набелязаните мерки работодатели и синдикати настояват да има втори пакет от икономически мерки.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК