Нов ремонт на Аспаруховия мост, варненци изнервени заради тапите

Срокът за изпълнение е 45 дни, а стойността на този етап - 1,6 милиона лева

12.05.2020 | 13:38 Редактор: Ивет Арабова

Започна поредният етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна, а с него и задръстванията в тази част на града. По моста се работи поетапно от 2016 година, като до момента в рехабилитацията му са вложени над 6 милиона лева.

Рехабилитират се 87 метра от естакадната част на съоръжението и пътните връзки за и от кв. "Аспарухово" по пътя Варна-Бургас. Движението се пренасочва само в едната лента, а това изнерви шофьори и пешеходци, които още не са забравили кошмарните задръствания при предишните ремонти.

Стойността на ремонта на този участък е 1,6 милиона лева. Срокът за изпълнение е 45 дни, а гаранцията на свършеното – 2 години. 

"Закъсняха с този ремонт. 2016 г., когато беше, започна от 15-16 април до 15 юни – 2 месеца. А сега - днеска сме 11 май и при това натоварване на тези коли, не знам колко време ще продължи, но моментът е неподходящ. Ако смятат, че ще има туристически сезон, е крайно неблагоприятно и неприятно за хора", коментира мъж от града.

"Всичко е свързано с осигуряване на средства. Премахва се асфалтовата настилка, бетоновата настилка, арматурата. Полага се нова бетонова настилка, хидроизолации и два пласта асфалтобетон. Като също трябва да се поднови и пешеходната, тротоарната конзола", обясни директорът на ОПУ-Варна инж. Румен Илиев.

Полиция ще помага за облекчаване на трафика по време на ремонтите. Дали само в час пик или постоянно, ще се реши след анализ.

"Неизбежно е при такъв вид временни организации да не се генерират колони в посока Варна или от Бургас към Варна. Именно затова на база анализа, при необходимост ще се увеличат и полицейските сили с цел регулиране и подпомагане на движението", посочи началникът на "Пътна полиция"-Варна гл. инспектор Петко Камбуров.

Аспаруховият мост е най-голямото пътно-транспортно съоръжение на Балканите. Строен е преди повече от 40 години и досега не е цялостно ремонтиран. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Милен
преди 3 години
Трябваше да се ремонтира март - април. Времето беше чудесно, трафик никакъв.. Сега не е удачно. Може би трябва да се изчака втората вълна на коронавируса, че да намалее трафика. Сигнализирай за неуместен коментар