Липсват мерки за справяне с безработицата, с право на обезщетение са 40% от хората

Брюксел насърчава реалната покупателна способност, посочи Любослав Костов

11.05.2020 | 21:48 Редактор: Юлия Христова

След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество - ще има ли още спасителни мерки?

До края на седмицата ще имаме "да" или "не" за мерките, които са над 65 г. Социалният диалог трябва да върви, не може само през брифинги. Това каза за "Денят ON AIR" икономистът от КНСБ Любослав Костов. Очакваме положителна оценка от правителството в посока на отпуските за родителите с малки деца. 

"Някакъв дебат, макар и късно, започна. Безработните нарастват и вече са над 310 000 души, мерки липсват, което е тревожно, право на обезщетение имат едва 40% от хората. В условията на криза държавата трябва да има по-активна политика, тъй като потреблението е двигателят на икономиката", обясни Костов.

"Туризмът и транспортът - за тях ще има допълнително финансиране и едва ли схемата с ваучерите ще заработи. Парите са едни и същи и те ще стигнат до този сектор. Директните плащания ще са по механизма, по който действа схемата 60/40. Може би тя трябваше да бъде подобрена, да се обогати", обясни събеседникът.

Той е на мнение, че му мярката за малките предприятия е била добра. 
    
"Брюксел насърчава реалната покупателна способност на хората. Успешно се справяме с пренасочването на еврофондовете", коментира икономистът за Bulgaria ON AIR. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не знам просто, много е страшна ситуацията :( Сигнализирай за неуместен коментар