Удължава се срокът за възстановяване на сумите за отменени почивки

Ние смятаме, че мярката 60/40 търпи доста критики, коментира Христиан Митев от "Обединени патриоти"

11.05.2020 | 21:26 Редактор: Юлия Христова

Мярката 60/40 за запазване на заетостта да се усъвършенства, за да се увеличи още обхватът ѝ. Около тази принципна позиция се обединиха работодатели и синдикати на извънредно онлайн заседание на НСТС. Консенсус е постигнат и по идеята на бизнеса, освен ваучери за храна, да се получават и ваучери за туризъм в България.

До една година се удължава срокът, до който туроператорите ще трябва да възстановят сумите от пакетите за почивка на своите клоинети. Това обяви за "Денят ON AIR" Христиан Митев от "Обединени патриоти". 

"Надявам се да убедим в зала колегите да приемат предложението за ваучерите и хората да се възползват от възможността за почивка - на море или планина. Не е късно в пленарна зала да постигнем консенсус. За директните плащания - зависи те как ще бъдат правени, добре е да има механизъм. Идеята изглежда добра", коментира той за Bulgaria ON AIR. 

По думите му механизмът с ваучерите не е непознат и в други държави при подпомагането на туристическия бранш.

"Ние смятаме, че мярката 60/40 търпи доста критики. Наблюдава се, че някои фирми не могат да осигурят съфинансирането, което се иска от тях. Добре е да се оценят резултатите от нея. След изтичане на извънредното положение тази мярка се съмнявам, че ще продължи да действа", заяви още Митев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК