Заев: И македонският, и българският народ трябва да се гордеят с Гоце Делчев

Наясно съм, че сме забили в историческите проблеми, коментира бившият премиер на Северна Македония

07.05.2020 | 23:20 Редактор: Александра Иванова
Заев: И македонският, и българският народ трябва да се гордеят с Гоце Делчев

Бившият премиер на Северна Македония Зоран Заев заяви, че очаква въпросът за Гоце Делчев да се разреши в рамките на общата българо-македонска история. 

"И двата народа – и македонският, и българският, трябва да бъдат горди. По този въпрос не трябва да има никакво съмнение", категоричен бе той.

Според него сегашното правителство е доказало, че е приятелски настроено спрямо България, за разлика от предишното, което "освен за разправии и проблеми със съседите не е имало капацитет за нищо друго". След срещата ЕС-Западни Балкани премиерът Бойко Борисов заяви, че "България е представила своите условия за РС Македония, за да бъде приета в ЕС и призова РС Македония да не си поставя невъзможни условия”.

Според Заев изказването на Борисов е предизвикано от поведението на опозицията в РС Македония и в момента е създадено напрежение, което трябва да бъде преодоляно с разум, отговорност и приятелство, в духа на Договора за приятелство и добросъседство, съобщава БГНЕС.

“Правителствата са ни близки. Всички политически субекти си сътрудничат. Убеден съм, че в бъдеще ще продължим със сътрудничеството си. Аз съм наясно, че сме забили в историческите проблеми – 4 от тях бяха закрити – Цар Самуил, Кирил и Методий, Климент и Наум. Това е известно и всичко е наред. То е в духа на общата ни история", допълни той. 

Спорът за Гоце Делчев този път дойде след като cъпрeдceдaтeлят нa Cъвмecтнaтa бългaрo-мaкeдoнcкa кoмиcия пo иcтoричecкитe и oбрaзoвaтeлнитe въпрocи Дрaги Гeoргиeв заяви, че "Гoцe Дeлчeв e зaгинaл зa Мaкeдoния и нe мoжe дa бъдe oтдeлeн oт мaкeдoнcкия нaрoд" пред мaкeдoнcкa тeлeвизия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК