Има ли бъдеще европейският проект и от какви реформи се нуждае?

Той структурно и функционално съдържа дефицити и дефекти, според проф. Здравко Попов

05.05.2020 | 22:23 Редактор: Искра Ангелова

По инициатива на Сергей Станишев комисари, левите премиери и лидери на партии, коментираха изхода от кризата и бъдещето на европейския проект.

"Европейският проект отдавна се съзнава като проект, който изисква реформи в него, някакви опити да се създаде като проект за интеграция. Този сериозен проблем се появи 2005 г., когато гражданите на Нидерландия и Франция отхвърлиха предложението за обща конституция на ЕС. Това създаде институционална криза. Първата сериозна проблематика, която изискваше дали този проект може да продължи в същия вид или трябва да се направи някакъв ремонт", коментира проф. Здравко Попов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му през последните 30 години с поредицата от договори поле имало опити да се търси модела на един Европейски съюз, който най-адекватно да отговаря както на страните членки, така и на голямото желание на европеистите.

"Европа да заеме важно място на голям актьор, голям субект в глобалния свят, но това все не се получаваше много години. Продължава да е свързано с това, че самият проект структурно и функционално съдържа дефицити и дефекти, които трябва да се преосмислят и преосъзнаят. Непрекъснато политици и интелектуалци подхвърлят тази необходимост да се преразгледа този "европейски проект". Дали тази пандемия ще ни създаде благоприятни условия да започне голяма реорганизация на "европейския проект", не съм сигурен", каза още проф. Попов пред Bulgaria ON AIR.

Според него има няколко възможни сценария, които са правдоподобни и всеки един от тях може да придобие някаква тежест при някакви обстоятелства и събития.

"Най-реалистичният проект е да се запази статуквотао. Това изглежда най-правдоподобно. Изглежда, че досега никой не иска да направи голям реформаторски модел и никой не иска да се ангажира с отговорност, която не може да бъде аргументира в бъдеще. Тоест, да се запази този хибриден модел на Европейския съюз. Той е най-неподходящият и ние го бутаме в кризи като тази. Когато има глобални заплахи и рискове, този проект не функционира адекватно", категоричен е професорът.

Здравко Попов посочи, че вторият сценарий, който също изглежда правдоподобен и може би след първия, шапката, наречена ЕС, да има някакъв декоративен характер, но тя няма как да представлява всеобщи европейски интереси и цели.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 3 години
Не на Европа на Меркел,Макрон,Столтенберг и Сорос!!!.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Траян
преди 3 години
Аз съм за обединена Европа,но за едни други правила и ред!? За съжаление в момента "обединена" Европа е едно бюрократично чудовище и работи не за интересите на Европа и европейците.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Да си признаем, че ЕС е проект, който да обезмъди националистите в опита им да запазят чистотата на генотипа и така устойчивостта на собствените си нации. И това мъдене е чрез въвеждане на общи икономически зависимости. Всичко останало са джендеристки бръщолевения на група осъзнати жендър-активисти и неосъзнати феодални научни титлоносители. Най-накрая все пак действа принципа имаш пари - живееш, нямаш пари - мреш. Всички останали бръщолевения за безкрайните реформи... биг булшит. Сигнализирай за неуместен коментар