Собственици на заведения протестираха с празни столове в центъра на Кюстендил

Те искат ДДС за сектора да бъде намалено на 5%

05.05.2020 | 18:41 Редактор: Ивет Арабова

Собственици на заведения в Кюстендил излязоха на символичен протест с наредени празни столове в центъра на града. Браншът настоява ДДС ставката за техния сектор да бъде намалена от 20 на 5%. Опасенията им са, че в противен случай ще фалират.

"При тези условия няма смисъл да пускаме нашите обекти. Нашето искане и единствено и не от днес, от вчера, а от години наред е едно - намаляване на ДДС-ставката на 5%. Какво означава това нещо, че ние няма да фалираме, защото с 20% в момента ставка, ние сме реално на фалит", обясни председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил Станислав Георгиев.

Елица Димитрова е собственик на малка механа. От години изпитва затруднения в бизнеса. "Утре категорично няма да отворим. Няколко са причините - първата е, че с това ДДС ние непрекъснато сме на ръба на това дали да работим или не, ресторантьорският бизнес е на ръба на оцеляването си и единственото спасение би могло да дойде от държавата", смята Елица Димитрова.

Предприетите от държавата мерки за по-голямо разстояние между масите, допълнително ще затрудни работещите в бранша, затова те утре няма да отворят врати. Заведенията ще останат затворени и в идните дни, а браншът ще излезе с общ туристически манифест.

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК