Отварят заведенията на открито, КПП-та падат на Гергьовден

За детските градини и яслите не успяхме да постигнем съгласие, заяви Борисов

03.05.2020 | 11:43 Редактор: Искра Ангелова

Днес продължават с измислицата, че Щабът бил затворен. Днес работи цял ден, вчера също. Как опозиционен лидер да излезе и да каже, че съм закрил Щаба. Това е лъжа, която не знам какво цели. Искам да изкажа съболезнования за лекарите, истински страдаме и съжаляваме за тях. Отново се потвърждава това, което се каза преди 2 месеца, че хората на първа линия - медицинският персонал, държи твърдо 11% заболеваемост. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг във връзка с мерките на правителството.

Той благодари на всички, които са дисциплинирани и спазват дистанция, защото благодарение на тях сме с най-нисък брой на смъртни и заболели от Ковид-19.

"Относно инструкторите за издаване свидетелство за управление на МПС - теория, практика, сухоземен, морски от утре могат да работят. Индивидуалният спорт на открито, след като пуснахме паркове при определен ред и дисциплина, също ще подобри здравето. Проф. Мутафчийски настоява за плувните басейни, а проф. Кантарджиев обясни, че те са с хлор, дезинфектант. Тези мерки, които не са отхлабващи, те дават въздух, просто да щадим психическото здраве. Третото е терасите на заведенията, които са на открито. По тази тема трябват много ясни правила - дали трябва на 10 кв. трябват 4 човека или ако е семейство да е на една маса, това допълнително ще бъде описано, за да може хората да го изпълняват", допълни министър-председателят.

Бойко Борисов заяви, че на първо място е сигурността на клиентите и персонала.

"Затова там, където масите са много на гъсто, те трябва задължително да се разредят. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти, но при определени мерки", допълни той.

"Считаме, че КПП-та изиграха много важна роля. Вече имаме определени места, които заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим да действаме. Някъде следобяд на Гергьовден може да махнем КПП-тата. Признавам си, че ако го направим днес, стотици хиляди ще се изнесат. Целта на тези КПП-ата беше и е да продължи тази дистанция", каза Борисов.

Той посочи, че в София са 200, а в цяла България са 11 500.

"За детските градини и яслите не успяхме да постигнем съгласие. Кунчев и Кантарджиев считат, че може да ги пуснем. Ген. Мутафчийски счита, че не може да го пуснем, защото поставяме в риск учителите и санитарите, които работят там. И второ - ако едно дете е болно, прибирайки се вкъщи вече ще имаме епидемия", допълни още премиерът.

"Няма достатъчно натрупани данни в света как би това би се отразило на епидемиологичната ситуация. Трябва предпазливо да се отнесем към отпускането на тази мярка. За децата рисковете са абсолютно минимални, но убива бабата и дядото. Като има достатъчно натрупани данни - това може да се преосмисли във всеки един момент", допълни ген. Мутафчийски.

Бойко Борисов е категоричен, че "извънредно положение" създава само допълнителен стрес и посочи, че се очаква утре сутрин да има изготвен проектозакон.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че всички противоепидемични мерки, които се изпълняват досега, ще продължават да се изпълняват и в бъдеще, но при още по-строг контрол от РЗИ.

"Носенето на всички предпазни средства, дистанцията. Няма измислени нови такива мерки, но трябва да се спазват тези, които са установени в България и в света", категоричен е той.

Премиерът посочи, че за хотелите все още не може да се каже нищо, защото няма решение как да работи този бранш.

Той допълни, че в Министерския съвет са се разбрали и за провеждането на матурите за 7 и 12 клас.

"Нито една от мерките, които казахме днес, не носят облекчение на хазната. Всичките са насочени към физическото и психическото здраве на хората", заяви министър-председателят.

“Трябва да свикнем да живеем с този вирус, поне 1-2 години ще продължи“, категоричен е Борисов.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Тези хора четири пъти биха останалите знаещи на избори. Колко ли не знаят какво правят? Даже се кръстя и благодаря Богу, че сме в тая тъпотия с тях, а не с пишман комунистите, че тогава щяхме да разберем кон боб яде ли... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тези хора не знаят какво правят и затова вече никой не иска да ги слуша. Сигнализирай за неуместен коментар