40 болни от Ковид-19 може да бъдат лекувани чрез преливане на кръвна плазма

Четирима души вече са заявили желание да дарят кръв

04.05.2020 | 18:18 Редактор: Юлия Христова

40 болни от Ковид-19 може да бъдат лекувани чрез преливане на кръвна плазма от хора, преболедували заразата и изградили антитела. Четирима души вече са заявили желание да дарят кръв - основно във ВМА и един в "Пирогов".

Сред тях има и чужденец, работещ в посолството на Нидерландия. Това каза пред "Монитор" държавният главен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев.

През изминалата седмица на двама пациенти беше прелята кръвна плазма от вече преболедувал ковид-19 и с изградени антитела. 

"При този метод се разчита на това антителата да неутрализират и унищожат заразата при пациенти, при които тя е в развитие", обясни хематологът доктор Иван Тонев.

Пред лекарите обаче стоят още редица неизвестни. За да стане човек донор на такъв вид плазма, трябва да е преболедувал коронавируса и да отговаря на определени изисквания за кръводаряване. 

Обикновено плазмата, която се прелива, е прясно замразена. Колко дълго може да бъде съхранявана антиковид плазмата, все още е обект на проучване. Продължава набирането на доброволци за кръвопреливане.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
то това ако беше ефективно, отдавна щеше да е практикувано в Китай Испания, Италия и т.н. Едва ли те не са се сетили за това. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
От кръвта на един дарител, на колко болни може да бъде прелято? Сигнализирай за неуместен коментар