АБВ: Рецидивисти сме в забавянето на АЕЦ "Белене"

Проектът е изключително важен, посочи зам.-председателят на партията

28.04.2020 | 21:17 Редактор: Александра Иванова

България отложи търга за избиране на строител на АЕЦ "Белене" заради пандемията от Ковид-19. За кога ще бъде насрочен той, зависи от периода на действие на ограниченията в страната ни.

Заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева подчерта пред "Денят ON AIR", че проектът е изключително важен за страната ни.

"Ние показахме, че сме рецидивисти в забавянето на проекта АЕЦ "Белене". Политиките на правителството, за съжаление се сменят, за да се стартира проектът, след което пък се спира. Този път поне причините за неговото замразяване са основателни и аз съм оптимист, че след приключването на епидемията проектът ще се осъществи", посочи Любомира Ганчева.

Според нея реализацията на проекта ще ни осигури енергийна сигурност, енергийна независимост и достъпна цена в следващите десетилетия. А сривът в борсовите цени на петрола е исторически. 

"Такова намаление не се е случвало до момента. Причините са борсови нюанси, както и силно отражение на кризата с Ковид-19. Това породи спад на търсенето", обясни Ганчева пред Bulgaria ON AIR. 

Тя изрази притеснение, че все още на никого не са върнати надплатените пари за природен газ и вероятно по същия начин и намаляването на цената на суровия петрол няма да се отрази в голяма степен.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК