Социолог: Страхът от коронавируса в България е отминал

Според Евелина Славкова се наблюдават индикации, че на хората им е омръзнало да си стоят вкъщи

24.04.2020 | 21:30 Редактор: Ралица Братанова

Страхът от коронавируса в България е отминал.Това констатира в ефира на "Денят ON AIR" Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

"В началото всички бяха много изплашени, но някак си това, че не говорим за хиляди случаи на починали, този страх започна да изчезва в българското общество, което може да доведе до много проблеми", заяви тя.

По думите ѝ индикациите са, че на хората вече им е омръзнало да си стоят вкъщи и това се вижда от сериозното движение по улиците на София.

"Имаме два проблема - хора, които работят у дома и не издържат психически, и най-сериозният проблем са икономическите аспекти", обясни още тя пред Bulgaria ON AIR.

В проучване на "Тренд" 21% от българите заявяват, че нямат спестявания, с които да преминат през кризата. Това означава, че живеят от заплата до заплата и в този момент са изключително затруднени.

Според нея ни очакват много сериозни икономически последици. Славкова допълни, че българската икономика е свързана много сериозно с ЕС и когато другите държави нямат покупателна способност и не могат да купуват това, което ние произвеждаме, означава, че кризата при нас ще се усети.

Социологът добави, че се забелязва и огромно недоверие, че заплаха от Ковид-19 всъщност съществува. В проучването 53% от анкетираните българи посочват, че коронавирусът е биологично оръжие, а 46% смятат, че той е изкуствено създадена болест за облагодетелстване на фармацевтичните компании.  

"Конспирациите са най-лесният модел за обяснение на сложни събития", категорична бе Славкова.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
dechodechev1
преди 3 години
Има една поговорка"По-добре ужасен край отколкото ужас без край" може би на народа му втръсна от непрекъснатото натякване ,че идва адът,че идва пикът на заразата.Оказва се ,че първоначално не сме били подготвени тилово така да се каже:няма костюми предпазни,няма маски,няма дезифектанти и още и още други неща.Целта на увъртането явно е била да се намали темпото на разкриване на заразени чрез тестуване за да се освести щаба и предприемането на мерки да се канализира. Сигнализирай за неуместен коментар