"Тренд": Много българи вярват в конспирации, а това е опасно

53% от анкетираните посочват, че Ковид-19 е биологично оръжие, а 46% мислят, че е изкуствено създадена болест

23.04.2020 | 13:35 Редактор: Ралица Братанова

Много българи вярват в конспирации, а това е опасно. Проведохме проучване, което беше разделено на две части. 53% от анкетираните посочват, че коронавирусът е биологично оръжие, 46% смятат, че той е изкуствено създадена болест за облагодетелстване на фармацевтичните компании.  

Конспирациите са лесно обяснение на сложни процеси. Това мнение изрази Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд"в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

От анкетата се разбира, че най-големите страхове на българите са свързани с икономиката.

"33% посочват, че се опасяват, че ще изгубят своето работно място, 4% - вече са го загубили, а 43% уточняват, че могат да издържат един месец със спестяванията, които имат", поясни Славкова.

Сред част от психологическите поражения от социалната изолация социологът разкри, че в Китай разводите са се увеличили четири пъти след овладяване на пандемията.

"Видно е и че в България се е повишило физическото насилие. Липсата на социални отдушници оказва сериозно влияние върху такива процеси", категорична е Славкова.

Според нея ще променим отношението си към медиците. Социологът прогнозира, че ще има промяна в потребителското потребление и "вече няма да сме такива консуматори, а ще бъдем малко по-смирени".

"Ако извънредното положение у нас се удължи и след 13 май, това неимоверно може да повиши градуса на напрежение и да доведе до протести и битова престъпност", посочи тя.

По думите на Евелина Славкова задълбочаването на конспирацията ще има политически последици – дали са се справили или не правителствата, както и конспирацията, че има политически заговор.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК