"Галъп": 93% от българите приемат, че България се справя добре с пандемията

Работят от вкъщи – 25%, докато преди месец те са били 22%. 9% заявяват, че са загубили работата си

24.04.2020 | 15:31 Редактор: Ралица Братанова

Tревогата за разпространението на пандемията с коронавируса в България остава все още висока, но се регистрира спад на стойностите ѝ

Растат притесненията за работното място. Одобрението за действията на правителството се запазва силно, макар и вече не в шоковите стойности, регистрирани в началото на извънредното положение.

Това показва национално сравнително изследване на "Галъп интернешънъл", направено сред 915 души чрез телефонно интервю между 21 и 23 април. Това е пето поредното изследване и това позволява отчитане на тенденции, както и сравнение с първия подобен задълбочен социологически сондаж преди месец.

По-добре от Европа

Почти всички българи са убедени, че страната ни се справя по-добре със спирането на разпространението на болестта в сравнение с Европа като цяло. Вероятно и заради този успех и отчетливо ниските нива на заболеваемост в страната, расте и нетърпеливостта за облекчаване на мерките особено по отношение на достъпа до парковете и пътуванията между градовете.

Тревогата

Обществената тревога остава висока, но намалява в сравнение с март (първите симптоми за спиране на ръста на тревогата бяха оповестени в сондажа от преди седмица), отчитат социолозите. Белезите на намаляване ясно личат в реакциите на хората на самата епидемия – тези реакции се разбиват на три групи.

Надеждата

Социолозите констатират, че 46% живеят с надеждата, че скоро ще има лекарство, докато 42% от нашите съграждани споделят, че това няма да се случи в обозримото бъдеще.

Оценка за действията на властта

93 на сто от анкетираните приемат, че България се справя добре на фона на останалите европейски страни. Това е много висок атестат за изминатия до този момент път и се регистрира дори ръст - преди месец този дял бе 87%.

Одобрението на обществото за действията на оперативната власт остава високо. Заедно с това, наблюдава се и закономерното отдалечаване от екстремните стойности. Това е свързано може би и с нормалната за по-дълъг период ерозия, и с някои проблеми, а и с белезите на успокояване, които дават път и на критични мнения.

Доверието в различните звена на правителството, Щаба, премиера Бойко Борисов е в диапазона между 60 и 80%, а неодобрението – от една пета до една трета.

Икономиката 

Икономическите последствия се отразяват на доходите, като 47% отчитат, че те намаляват, докато преди месец това са потвърдили 36% от анкетираните.

Работят от вкъщи – 25%, докато преди месец те са били 22%. 9% заявяват, че са загубили работата си, като само 3% се оплакаха преди месец. 14% казват, че им предстои да загубят работа, при 12% преди месец, а намаление на работния ден отчита 16% - при 14% преди месец.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК