Педиатри настояват децата да могат да излизат на чист въздух и слънце

Специалистите се опасяват от срив в имунитета

23.04.2020 | 14:35 Редактор: Ралица Братанова
Педиатри настояват децата да могат да излизат на чист въздух и слънце

Педиатри настояват да се въведе времеви диапазон, в който родителите да могат да разхождат децата си на чист въздух и слънце в градските паркове и планините. Опасенията им са, че затворени вкъщи за по-дълъг период от време, децата не могат да изразходят енергията си, което неминуемо води до невротично поведение и проблеми.

Добър имунитет сред децата се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на чист въздух и физическа активност. 

Много е трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън при спазването на всички противоепидемични мерки, коментира педиатърът д-р Николина Колева пред БНР.

Тя бе категорична, че един от факторите за добър имунитет са редовни, умерени физически упражнения. Също така разходки навън и излагане на слънце.

Намалената физическа активност и ограниченото излагане на слънчева светлина неминуемо води до срив на имунитета сред децата, смята и завеждащият педиатричното отделение в многопрофилната болница в Добрич д-р Йовчо Йовев. Той също е на мнение, че парковете трябва да бъдат достъпни за децата в определен времеви отрязък.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ниа
преди 4 години
Разбира се, че децата трябва да излизат, но не трябва да има скупчвания Сигнализирай за неуместен коментар