Буковлък на протест, кметът иска селото да бъде поставено под карантина

Хората изобщо нямат представа за какво става въпрос, посочи той

22.04.2020 | 13:20 Редактор: Юлия Христова

Десетки жители на с. Буковлък излязоха на протест заради разногласията между институциите дали населеното място да бъде поставено под карантина или не. По-рано днес от Националния оперативен щаб обявиха, че това не е нужно, защото от 4000 души население са установени четирима заразени.  

Не се предвижда блокирането на плевенското село Буковлък. Кметът обаче е обезпокоен, че в селото не се спазват мерките и има нужда от карантина веднага.

"Какви мерки? Хората изобщо нямат представа за какво става въпрос.Тия четирима на първата им линия бащи, сестри, чичовци и лели-поне 100 човека. Едната само има на мъжа ѝ рода 50-60 човека. Ние се мотаем! Времето минава, разпространяват се, продължават да се виждат хората, излизат хората, работят в други фабрики. Буковлък е плевенския аналог на "Филиповци" в София", коментира кметът Росен Русанов.

Обхванати са всички контактни лица на първия заразен в болница "Св. Иван Рилски" – пациентът с хепатит и левкемия, след когото стана ясно, че са инфектирани още 13 души души и медицински персонал от болницата. Съпругата му не е поставена под карантина, тъй като самият пациент е прекарал 14 дни в лечебното заведение и не е имал контакт с нея, обясниха от Щаба.

Към този момент в страната са направени 27 000 PCR теста.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Много слаба организация има в тая държава...говорят постояннона брифингите а немогат да си направят най-елементарна сметка...ако имаопределена бройка заразени и контактни дадената общност се слага под карантина и това е...какво ще го мъдрят толкова...ще откриват топлата вода тепърва .... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Ина
преди 3 години
Тези са много нагли. Не стига, че се събират на тумби, ами и искания имат Сигнализирай за неуместен коментар