Васил Велев: Помощта от правителството включва най-вече кредити

Надяваме се лихвите да се на пазарни нива, заяви председателят на АИКБ

21.04.2020 | 21:40 Редактор: Александра Иванова

Помощта от правителството за бизнеса включва най-вече безлихвени кредити. Това заяви председателят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев пред "Денят ON AIR".

С 500 милиона лева ще бъде увеличен капиталът на Българската банка за развитие, за да поема гаранции по заеми за бизнеса. По думите на Велев тази сума ще послужи за 10 хиляди предприятия. А бизнесът се надява кредитите да бъдат на пазарни нива.

"Това е една добра възможност, но лихвата не е изяснена. Ако тя е 10.5%, то такъв кредит няма кой да го ползва", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Васил Велев подчерта, че само утежняващото условие е ясно. А то гласи, че ще бъдат отпуснати средства, само ако се запази нивото на заетостта.

"При тази неясна ситуация да се поеме такъв ангажимент е много лекомислено и би направило кредита високо изискуем", заключи председателят на АИКБ. 

А финансовият министър Владислав Горанов припомни, че през Фонда на фондовете могат да се отпускат микрокредити до 50 000 лева, предназначени основно за подпомагане на малки и средни предприятия.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК