Фандъкова: Пътуването до роднини и приятели е безотговорно и опасно

Целта на забраната е да опази живота и здравето на много хора, написа столичният кмет 

17.04.2020 | 10:07 Редактор: Тодор Петров
Фандъкова: Пътуването до роднини и приятели е безотговорно и опасно

Столичният кмет Йорданка Фандъкова излезе с позиция, след като късно снощи от Националния оперативен щаб и МВР обявиха, че София се затваря.

"За съжаление, днес хиляди граждани на София тръгнаха да пътуват за Великденските празници в провинцията. София в момента е градът с най-голям брой заразени с Ковид-19 и пътуването до роднини и приятели е безотговорно и опасно. Целта на въведената забрана по предложение на Националния оперативен щаб е да спре разпространението на вируса и да опази живота и здравето на много хора в страната", написа Фандъкова във Facebook 

Изключение от забраната за пътуване ще се прави само за товарни превози, които трябва да докажат необходимостта от извършването на транспорт; автомобили на специален режим на движение; такива, които превозват граждани за лечение. В декларация трябва да се посочи лечебното заведение, в което ще се провежда лечението.

В столицата ще се допускат автомобили, превозващи медицински лица, които отиват на работа; коли на електроразпределителните дружества, ВиК операторите, кабелните и мобилните оператори и служебни автомобили, които превозват работници към местоработата им. В декларация трябва да се посочи фирмата и телефонът на управителя/директора. Ако работник пътува с личен автомобил, също трябва да посочи фирмата и телефона за връзка.

"Със заповед на министъра на здравеопазването се определя и времеви график за влизане или излизане по работа - сутрин между 6 и 8 ч. и вечер между 18 и 20 ч. Извън тези часове лични автомобили на работещи не могат да влизат и излизат от София", пише още Фандъкова.

Придвижването вътре на територията на Столичната община е свободно. Заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е в сила до второ нареждане, подчертава столичният кмет.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК