Ще има ли спекула с цените на хранителните продукти?

Говори бившият земеделски министър Мирослав Найденов

16.04.2020 | 21:48 Редактор: Наталия Тотева

Според бившия министър на земеделието Мирослав Найденов, не ни очаква повишаване на цените на земеделските продукти, тъй като нито производителите имат интерес от това, нито търговците.

"Производителите нямат интерес от повишаване, защото това са предимно сезонни продукти, които следва да имат добра търговска стойност в момента. Не мисля, че имат интерес и самите търговци да повишават цените. Това са големи хипермаркети, които имат определена ценова политика", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Заради създалата се криза очакваме агнешкото месо да ни струва с 1 лев повече тази година. Според Найденов тази разлика не би била проблем за крайния потребител.

А пазарите ще бъдат затворени по празничните дни, след което от вторник ще продължат да работят, но с драконовски мерки за сигурност. Бившият министър на земеделието определи мярката за затварянето им като наложителна.

"Затворени са големи кооперативни пазари, но предлагането на продукция и в големите хипермаркети, и в по-малки магазини, които спазват съответните изисквания, продължават", посочи той за "Денят ON AIR".

Относно мярката 60/40 и това как тя би работила за земеделските производители, Найденов коментира, че от нея е по-вероятно да се възползват големите индустриални предприятия

"Знаете, че земеделието работи предимно със сезонни работници. Има опция работодателите или земеделските производители да наемат с еднодневни договори заети. При тези договори няма как да бъде приложена мярката 60/40", обясни Найденов.

Сектор земеделие е изключително чувствителен, подчерта той. 

"Трябва да има сериозна финансова подкрепа. Видяхме, че вчера много адекватно реагира фонд "Земеделие", добави бившият министър.

ДФ "Земеделие" изплати близо 445 млн. лв. (444 855 722 лв.) за Кампания 2019 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания (ЗДП). Подпомагане по схемата получават 56 490 земеделски стопани.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК