Земеделци притеснени за розобера заради мерките за безопасността на работниците

Те искат специални инструкции за транспортирането и осигуряването на заплащането

16.04.2020 | 12:45 Редактор: Ивет Арабова

Розопроизводителите са притеснени от предстоящата кампания по прибиране на реколтата. Причината е, че липсват конкретни мерки, които да гарантират безопасността и здравето на работниците.

Около 40 000 души се очаква да се включат в розобера тази година между Гергьовден и средата на юни. По голямата част от тях ще бъдат наети само за кампанията. Притеснението е, че няма да има информация как живеят и дали са спазвали правилата за социална дистанция и хигиена.  

"Ние не можем да носим отговорност пред хора, които даже образование нямат и да се опитаме за седмица - две да ги научим на хигиенни условия", обясни розопроизводителят от Хасково Станимир Богданов.

Земеделците искат да бъдат разписани специални инструкции, както за транспортирането на работниците до полето, така и за брането и осигуряването на заплащането. 

"Но кой ще контролира дали те изпълняват тези инструкции в автомобилите - това не е нито в правото на земеделците, нито при дестилериите и всъщност там се крие рискът за здравето на хората", коментира председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов.

Станимир е един от розопроизводителите в карловския регион. От кампанията през тази година той не очаква големи печалби, но поне се надява, че ще покрият направените разходи за насажденията. Собствениците на розови масиви нямат големи надежди и за държавна помощ. Въпреки това очакват поне конкретни мерки за розобера от Земеделското министерство и Националния оперативен щаб.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК