Политолог: Кризата изкристализира българския обществен интерес

Решението на Борисов за Еврозоната беше изненадващо, смята проф. Ана Кръстева

15.04.2020 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова

Коронавирусът постави под голяма въпросителна голяма част от бизнеса. А шефката на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че пандемията причинява невиждана досега икономическа криза. Американски философ пък твърди, че всичко това е можело да бъде предотвратено.

"Кризата е много добър урок и да видим дали европейските страни са така добри ученици, както българските. Хубавата новина е, че днес беше одобрена помощта от 1,5 милиарда лева за подпомагане на най-пострадалите и най-засегнатите сектори", каза политологът проф. Ана Кръстева в "Денят ON AIR".

Кризата изкристализира българския обществен интерес и е хубаво е, че се чува българският глас в Брюксел, смята тя.

"Друга добра новина - европейският бюджет. Все още се обсъжда бюджетната рамка за следващия 7-годишен период. Това е един исторически шанс, защото ако беше приет бюджетът много по-трудно биха се правили промени, но те биха изисквали много по-тежка процедура", допълни проф. Кръстева пред Bulgaria ON AIR.

"Сега има абсолютен консенсус, спрямо това, че реконструкцията след кризата на цялата икономика на всички сфери на обществото да бъде център. Вълшебната думичка "кохезия" сега ще бъде част от стълбовете на този нов бюджет. Именно тя изравнява цените", категорична е проф. Кръстева.

"Решението на премиера Борисов за Еврозоната беше изненадващо, една дълга подготовка на България с институциите. Политическата отговорност е способността на лидерите да поемат отговорност в името на обществения интерес. Едно управление трябва да може да формулира обществения интерес", каза още политологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК