Как да опазим психичното си здраве по време на пандемия?

Важно е да не се прекалява с информацията за Ковид-19, посочи проф. Вихра Миланова

15.04.2020 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Вече месеци наред хора от цял свят са напълно изолирани заради пандемията от Ковид-19. Все повече хора се притесняват да не се заразят с новия щам, а случаите на депресия също бележат ръст.

Но как да опазим психичното си здраве?

"Като че ли много малко се говори за психичното здраве в разгара на пандемията. Хората говорят за екипировка, за респиратори, за тестове, насърчава се спазването на социалната дистанция, това е много важно. Не е за пренебрегване, но в същото време трябва да се говори за психичното здраве - една потенциална криза, пред която ще се изправят една част от населението, включително и здравните работници от т.нар. "първа линия", каза психиатърът проф. Вихра Миланова в предаването "Денят ON AIR.

Тя посочи, че сме поставени в необичайна обстановка и това, което ни се случва в последните седмици, е нещо, което досега не сме имали опит с него.

"Важно е да не се прекалява с информацията за разпространението и последиците от инфекцията. Надявам се, че хората няма да обърнат гръб на препоръките, защото опасността още не е преминала. Да не се губи надеждата, че това "чудо" ще свърши и ние ще се върнем към нормалния си начин на живот", допълни проф. Миланова.

Психиатърът посочи, че една част от страха идва от това, че се безпокоим самите ние да не се заразим или нашите близки.

"По-нататък ще дойдат другите страхове, които са свързани със случващото се. Това са т.нар. тревожни разстройства - опитът, който е добит от други подобни епидемии, например с ебола. Показалите сочат, че 25% от хората развиват по-късно посттравматично стресово разстройство, депресии...", каза още Вихра Миланова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Всички, които имат сравнително добри семейства няма от какво да се оплакват. Тези с насилието направо са в ада! Сигнализирай за неуместен коментар