Пари щели да се връщат на ползвателите на газ, а не на крайните потребители

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов коментира приетите промени в Закона за енергетиката

14.04.2020 | 21:45 Редактор: Ралица Братанова

До 3 месеца във фактурите за природен газ и парно ще бъдат изчислени сумите, които битовите потребители и фирмите ще получат обратно от доставчиците си. Промените се налагат след като "Булгаргаз" и "Газпром" предоговориха механизма, по който се изчислява цената на синьото гориво и тя падна с 40 на 100. 

Така за периода до 31 март руската компания трябва да върне на "Булгаргаз" 150 млн. лева.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът от ГЕРБ Александър Иванов обясни, че 75 млн. лева от тях ще бъдат върнати на топлофикациите и ще бъдат приспадани в период от време на ползвателите на отоплителните услуги. 

"Голяма част от тях ще бъдат върнати на бизнеса. Това са средства, които благодарение на "Булгаргаз" ще бъдат възстановени на българските граждани. Можем да кажем, че и в бъдеще сметките ще бъдат по-ниски, защото договорената цена е по-ниска от тази, която е била преди", допълни още той.

Възстановяването ще бъде от "Булгаргаз" към ползвателите на тази газ, а не към крайните потребители.

"Тези, които са прекратили услугата - тоест, ако сте били на парно, но вече сте се отказали - това ще са гражданите, които ще имат да взимат пари на каса", посочи Иванов в "Денят ON AIR".

Депутатът от ГЕРБ коментира и спорната мярка "60/40".

"Със сигурност ще има различни мнения. След въвеждането на извънредно положение България, като държава с бързи и решителни мерки, закъсня много с икономическите такива. А такива, които са недоволни и искат повече, със сигурност ще има", коментира още депутатът от ГЕРБ.

По думите му правителството не е спряло да мисли за мерките, които предлага. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 години
Да връщат, то всичко се обърка с тоя вирус Сигнализирай за неуместен коментар