Дончев отговори на Радев: Не е ясно коя команда да изпълняваме

Призивът му към президента беше да следва собствената си препоръка и да се смири

07.04.2020 | 14:34 Редактор: Ивет Арабова
Дончев отговори на Радев: Не е ясно коя команда да изпълняваме

"Целта на днешната ни среща е да внесем яснота по отношение на реда за снабдяване на болници със защитни и предпазни материали. Единствените ограничения са от липсата на някои артикули на световния пазар. Други големи държави вече разчитат на нашата помощ, което е показателно.  Доколкото си спомням от скромния си опит във въоръжените сили, армейските команди "Кръгом!", "Ходом марш!" се подаваха от висшите към по-нисшите чинове с цел да извършват прости механични движения, без да осъзнават смисъла им. Не мисля, че в тази ситуация подобен режим е приложим. Първо, тук няма новобранци, второ, не сме на занятия по стрелева подготовка. А и да сме не е ясно коя команда да изпълняваме - тази от 3 март, тази за сваляне на карантинните мероприятия... Единственият персонален призив към президента ми е да следва собствената си препоръка: Нека всички се смирим и да си гледаме работата. Кризата вади най-доброто от обществото, но не и най-доброто от политиците", обяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев.

По-рано днес държавният глава посети болница "Пирогов", след което за пореден път разкритикува управляващите за мерките, които налагат в борбата с епидемията от коронавирус. "Кръгом и бегом обратно към месец март. Сега се върнете и си дарете и мартенските заплати както направих аз", обърна се президентът към народните представители, които късно снощи решиха да не получават възнаграждения от 1 април.

Дончев цитира Гьоте, по подобие на президента Радев, отбелязвайки: "Когато двама се карат, виновен е по-умният".

"Към момента осигуряваме храна на около 60 000 души чрез социалните патронажи. Заедно с БЧК сме в състояние да осигуряваме храна на още 40 000 души, ако има нужда", изтъкна вицепремиерът.

"Разпределени са 53 975 защитни маски за специална употреба, защитни облекла за многократна употреба - 39 992 броя, 10 050 облекла за обща употреба, 158 000 литра спирт за дезинфекция", обясни директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

По думите му в повечето аптеки вече има маски и дезинфектанти, а повече от 60 фирми са заявили готовност за реорганизиране на производството си.

"До края на май очакваме почти 100 000 броя защитни облекла. Работим активно с Асоциацията на сдруженията на общините", добави гл. комисар Николов.

"8 000 костюма от държавния резерв за приемането на първите случаи бяха обявени, че ще бъдат освободени. Болниците направиха разчети какви са възможностите им за приемане на болни. Първият етап беше извървян до първите около 100 положителни човека", отбеляза началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Той заяви, че има безпрецедентна мобилизация в обществото да се справи със ситуацията.

"В Китай вече се отпускат мерките, ще бъде любопитно да видим как се справят със ситуацията, те са 2 месеца преди нас. Веднага щом се покаже тенденция, че у нас нещата са овладени, можем да предложим разхлабване на мерките. Труповете не може да се скрият, никой не може да избяга от статистиката. Това е един от най-важните показатели, които сочат, че на този етап се справяме добре. Това не трябва да води до излишни надежди, ако започнем да се лигавим с мерките и да си правим експерименти", коментира ген. Мутафчийски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК