НСИ прави пробно електронно преброяване от 20 до 30 април

Националното броене на населението ще бъде през януари 2021 г.

07.04.2020 | 10:40 Редактор: Ивет Арабова
НСИ прави пробно електронно преброяване от 20 до 30 април

Националният статистически институт ще направи само пробно електронно преброяване и няма да провежда пробното проучване и чрез преброители, каквато беше първоначално идеята. Централната преброителна комисия е взела решението си неприсъствено, съобщи директорът на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ Магдалена Костова.

Промените са заради обявеното извънредно положение в страната, което води до невъзможност да бъдат присъствено обучени преброителите, както и за да се предотврати тяхното пряко посещение по домовете.

Електронното преброяване на населението ще започне в 0.00 ч. на 20 април, като линкът към приложението ще е на интернет страницата на НСИ, и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април. НСИ обмисля възможността приложението да бъде публикувано и на други места. Докато попълват данните, хората ще могат да влизат и излизат от приложението по всяко време на денонощието, като то ще е достъпно през desktop приложения, през мобилни устройства - телефони, таблети, пише "Монитор".

Експертът напомни, че това е пробно преброяване, което означава, че тези, които решат сега да се преброят не са освободени от задължението да го направят и догодина, когато ще е същинското преброяване. За предстоящото пробно електронно преброяване няма да има промяна в представените вече въпроси, на които хората ще трябва да отговарят.

При пробното електронно преброяване няма да се публикуват резултати, защото негова цел е тестване на организацията и на инструментариума на преброяването. Пробното преброяване трябваше да започне на 20 март, като се предвиждаше от 20 до 26 март то да е по интернет, а от 27 март до 2 април - с преброители. Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК