Мобилно приложение влиза в битката с коронавируса и у нас

Ползван е софтуер за анализи подобно на Италия, Южна Корея, Тайван, Сингапур

04.04.2020 | 19:30 Редактор: Юлия Христова

В битката с пандемията и овладяването на зарата с Ковид-19 влиза и мобилна апликация, разработена от софтуерни компании у нас. 

Тя ще е за всеки гражданин, който желае да информират за текущото си здравно състояние. 

За 10 дни изградихме цяла система-регистът за карантинираните лица, която стига до МВР и може да се контролират. Предвидени са интеграции с лекари, пожарна, Гранична полиция, така че информацията въведена веднъж да се ползва моментално от всяка структура и да не се губи време. Това посочи на брифинг Ивайло Филипов от "Информационно обслужване". 

Ползван е софтуер за анализи подобно на Италия, Южна Корея, Тайван, Сингапур с цел превенция. Гражданите ще виждат и собствения си принос. Всички компании работят на сивмоличната цена от 1 лев. 

Очаква се в неделя или понеделник пиложението да е достъпно за гражданите. Може да се свали доброволно, всеки може да сподели чрез него здравното си състояние с властите и личния си лекар. Така те ще знаят как се развиват симптомите, за да вземат отношение. То ще включва и гео данни, за да се реагира къде и как може да се обслужват гражданите. Ако човек е между Ямбол и Сливен - коя от двете болници да прати линейка. 

Подаването на данни е на доброволен принцип. Освен ЕГН, може да се въведе информация за хронични заболявания. През определен период потребителят може да въвежда и симптоми - температура, кашлица, виене на свят. 

Ще има и допълнителна информация за Ковид-19. Данните на всеки отиват в МЗ, компаниите нямат достъп до тях. Ще може да се правят и прогнозни анализи за развитието на болестта. 

"Най-голямата полза е за идващите от чужбина и ще облекчи администрацията по отношение на карантинираните", обясни премиерът Бойко Борисов. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
7 rate up comment rate down comment 1
petko5109
преди 3 години
как се казва това приложение и откъде се сваля????? Сигнализирай за неуместен коментар