Решено: Извънредното положение остава в сила до 13 май

Депутатите приеха и актуализацията на бюджета

03.04.2020 | 21:07 Редактор: Ивет Арабова

Депутатите решиха: Извънредното положение остава в сила до 13 май.  След остри спорове и предложения за по-кратък срок, депутатите приеха предложението на кабинета. "За" удължаването гласуваха ГЕРБ и "Обединените патриоти". Актуализацията на бюджета - също беше гласувана тази вечер и също доведе до остри изказвания в пленарната зала.

От опозицията изразиха мнение, че няма необходимите анализи, които да налагат удължаването с още месец, тъй като нямало доказателства, че заразата у нас се разпространява както в най-засегнатите държави. Извънредното положение да бъде безсрочно, предложи Веселин Марешки и обвини БСП, че заради тях е срочно. 

Извънредното положение доведе и до поправки в бюджета. Предложението на правителството лимитът за нов държавен дълг да стане 10 милиарда, вместо предвидените 2 милиарда, отново противопостави депутатите. А заради случаите на заразени с Ковид-19 депутати народните представители ще гласуват разделени на две групи, а по време на обсъжданията в залата ще присъстват само тези, които искат да говорят от трибуната.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК