Все повече пазаруваме онлайн, очаква се бум на измамите

Коментар на Богомил Николов от "Активни потребители"

01.04.2020 | 11:28 Редактор: Юлия Христова
Все повече пазаруваме онлайн, очаква се бум на измамите

Много хора ще започнат да пазаруват онлайн, дори и да не са го правили никога досега. Сегашната ситуация обаче е по-малко сигурна, отколкото обичайна. Очаква се изключителен бум на интернет измамите, просто защото днес има много възможности за нови сценарии. Извънредното положение, в което се намираме е както шанс, така и заплаха за всеки един бизнес.

Това каза пред БГНЕС изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов.

Според него в ситуацията на извънредно положение заради коронавируса със сигурност има промяна в пазаруването на българите в интернет.

"Волю-неволю много хора ще пазаруват от онлайн, дори да не са го правили никога досега. Според проучванията българите са хората, които най-малко пазаруват в Интернет от целия ЕС. Ако сравним с държави, където този процент е 90 да кажем, българите са около 30% преди пандемията“, обясни той.

Богомил Николов очаква този процент да се повиши, ако се направи статистика, след като отмине заразата. Николов се надява и това да промени отношението на много от потребителите, които да открият предимствата на онлайн търговията.

Според наблюденията му, има подем при тези сайтове, при които са затворени физическите магазини и човек няма избор.

"Има и специфични сайтове, от които просто трябва да пазарувате, защото няма откъде другаде, а има и такива като тези за доставки на храни, които ще бъдат абсолютният хит на сезона, защото когато са затворени всички заведения, вие няма от къде да си поръчате пица, освен през интернет. Така че те ще имат своите силни дни или месеци. Докато ще има сайтове, които ще имат затруднения и няма да се пазарува много, защото ситуация на несигурност кара много хора да отлагат съществени покупки и инвестиционни покупки – стоки, които се пазаруват рядко, които са скъпи. Те най-вероятно няма да се радват в момента на голям интерес, защото хората отлагат съществените покупки за по-сигурни времена", обясни Богомил Николов.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК