Бизнесът в Бургас: Мярката 60/40 не е удачна

По-голяма част от фирмите ще освобождават работници и служители от 1 април

30.03.2020 | 18:33 Редактор: Искра Ангелова

От "Асоциацията за защита на дребния и средния бизнес" в Бургас смятат, че мерките на правителството за схемата 60/40 не е удачна. 

По-голяма част от фирмите ще освобождават работници и служители от 1 април. Сред тях и между 30 и 40 кондуктори от градския транспорт, които са били на временни договори. 

Най-старата сладкарница в Бургас, която е с почти 30-годишна история, затвори от началото на кризата с коронавируса. Над 70 човека от 4-те обекта са в платен и неплатен отпуск до края на месеца, но от 1 април голяма чат от тях ще се озоват на трудовата борса. 

Според собственика на сладкарницата предложената формула "60/40", не е работеща.

"На практика се получава, че тези проценти ще се обърнат обратно. Тъй като трябва да поемем осигуровки и за тези 3 месеца не всеки от нас има тези икономически възможности да поеме тази тежест", каза собственикът на верига сладкарници в Бургас Стоян Георгиев.

За да запази част от производството - сладкарницата прави само торти по поръчка. 

"Повечето от нас са затворили бизнеса си, търпим загуби и няма как ние да плащаме заплати в момент, в който ние не работим", каза Николай Димитров от Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес.

 Дребният и средният бизнес в Бургас излезе с предложение до общинския съвет за фирмите, които плащат патентен данък.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК