Излекуваният мъж от Троян: 10 дни се борихме, не можех да ставам от леглото

Неговият съвет е, че трябва да има доза паника, защото хората не вярвали на нещата

30.03.2020 | 17:40 Редактор: Ивет Арабова

Учителят по сноуборд Веселин Ангелов е един от първите излекувани от коронавирус у нас. Предполага се, че се е заразил около 11 март в Банско. От болницата в Разлог потвърждават двойна пневмония, прибира се, а в болницата в Ловеч тестът показва положителна проба за коронавирус. 

"Заляха ме какви ли не мисли, човек веднага започва да си мисли за какви ли не неща. Понеже шансът наистина е 50 на 50 дали ще оцелееш, или не. Всичко не зависи от самия организъм, но това беше само първият ден, когато научих резултата, после се стегнах и всичко продължи на следващия ден", разказва Веселин.

Високата температура се задържа в продължение на 10 дни. 

"10 дни се борихме - какво ли не пихме, болеше ме главата, отпадналост имах, чувство все едно, че ми се повръща, не можех да ставам от леглото, защото не бях се и хранил няколко дни. И така първите 5-6 дни минаха по-тежко, наливаха ми антибиотици и ме възстановиха", сподели излекуваният мъж.

Веселин възприема мерките на държавата за ограничаване на коронавируса. 

"Моят съвет е да има някаква доза паника, защото и хората не вярват на тези неща, а трябва да вярват и сами по себе си да се предпазват от това нещо. Трябва да се изолирани, сега съм без семейството си и ще остана така 28 дни, те са в друго жилище. Трябва да се преборим с това нещо и да не го разпространяваме", съветва Веселин.

За да не се разпространява заразата, държавата готви и нови мерки - в скоро време е възможно да декларираме чрез SMS, когато напускаме домовете си. На този фон – черната статистика показва, че всички починали в болница у нас са били интубирани. 

"Има такива, които след интубация напълно са възстановени, такива, които след интубация са имали изменения в белия дроб, така че интубацията не е присъда, а метод с които да поддържаме хора, които иначе не миха могли да оживеят, ако нямахме тези методи", обясни д-р Александър Симидчиев от Медицинския съвет.

В последния ден на март приключва и карантината в Банско. След това там ще важат същите мерки, каквито действат в останалите градове.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК