Фалшиви новини по време на криза: Да проверяваме няколко източника

Максим Бехар приветства действията на Щаба, Бойко Борисов и Томислав Дончев

27.03.2020 | 21:35 Редактор: Искра Ангелова

Интернет пространството продължава да бъде залято от новини, свързани със ситуацията с коронавируса. А Facebook обяви, че ще забрани рекламите, свързани с всякакви възможности за лечение или превенция на Ковид-19.

"Няма универсална формула как да разпознаваме фалшивите новини, няма и формула как да вярваме на една или друга новина. Трябва да проверяваме от няколко източника, да бъдем много внимателни. Виждам, че има такива абсурдни новини, а страшно много хора в социалните мрежи се хващат на тези новини, чак ми е странно", каза PR експертът Максим Бехар в предаването "Денят ON AIR".

Според него това е заради паниката и притеснението. 

"Когато видим източника на информацията, трябва много добре да го проверим. И ако нещо някой ни съобщи и ни се стори страшнo атрактивно - влизаме в Google и търсим втори и трети източник", препоръча той.

Според Бехар информацията, която е поднесена ежедневно от Националния кризисен щаб, е много добра.

"Тя е повече, отколкото някой може да поеме. Приветствам Щаба, Медицинския съвет и премиера. Дори с риск да ни досадят - това е по-добрият вариант. Премиерът Борисов и вицепремиерът Дончев правят доста добри усилия всички ние да знаем какво се случва в държавата. Това в днешно време е изключително важно", категоричен е той.

Максим Бехар коментира, че Facebook и Instagram взимат доста сериозни мерки да ограничат хакването или представянето от чужда самоличност по време на пандемия.

"Тази криза е студен душ за всички, който ще го запомним поне няколко поколения напред. Дано никога не се случва, ще си преосмислим ценностите и важните неща в живота", допълни PR експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Бедняк
преди 4 години
" ...приветствува Щаба, Бойко Борисов и Томислав Дончев.." В такава ситуация т.н. Щаб е релевантен и защо е нужно отново да се упоменава ББ? Медиите играят двулична роля, те са най-големият източник на фейкове и лъжи. Бойко Борисов го виждаме стотици пъти на ден, това няма да помогне на простосмъртния българин абсолютно с нищо, цельа е съвсем друга И всички вие говорите за свобода на медиите, за честта на журналистиката и въобще срещу вятърните мелници . Жалко! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Бедняк
преди 4 години
Медиите не виждат своята отговорност в борбата против манипулациите и фалшивите новини. Вчера dnes.bg излезе с голямо заглавие: "Уж правим всичко фалшиво а навсякъде ни хвалят". Това са удари под кръста спрямо населението, някаква професорка, Антоанета Христова, разказа как нейна позната разказала че в Испания ни хвалят за подготовката ни да да посрещнем пандемията. Жалко е но ние сме далеч, безкрайно далеч от необходимия минимум. Ние сме поръчали 50 бр (само толкова) дихателни апарата ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Петко
преди 4 години
АБЕ,тоя Бойко е фалшив ти ме караш да проверявам другите дето лъжат,аре скрий се некъде. Сигнализирай за неуместен коментар