Ковид-19: Как ще се отрази кризата на консумацията по Великден?

Хората се притесняват, че ще има промяна в цените на търсените продукти

24.03.2020 | 16:00 Редактор: Наталия Тотева

Извънредната ситуация вероятно ще се отрази и на потреблението на най-търсените храни за Великден. Производители и търговци уверяват, че няма да има поскъпване на яйцата, козунаците и месото.

Към момента един от най-големите пазари в столицата е почти празен. 

"Клиентопотокът е спаднал с 90 % горе-долу поне. Няма потребление, няма хора общо взето по улицата", коментираха от една от софийските месарници за Bulgaria ON AIR.

В месарницата, пред която обикновено има опашки от хора, днес няма нито един човек. Когато някой все пак влезе, избира предимно нискобюджетните пилешки пържоли и кайма. 

Хората се притесняват, че кризата заради Ковид-19 ще промени цените на продуктите, които обикновено приготвяме за празничната трапеза. 

"Абсолютно не трябва да се притесняват от гледна точка на Великден. Смисълът на този празник е душевното проявление", посочи председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов.

Същото се отнася и за традиционните за празника козунаци. Силвия Тодорова и съпругът й са собственици на семейна сладкарница. В рамките на седмица обаче, променят целия си бизнес.

"Коронавирусът ни затвори. Оставайки вкъщи и мислейки какво да направим, за да оцелеем, си дадохме сметка, че можем да започнем да месим хляб и козунаци", каза Силвия Тодорова.

Тя се опасява, че хранителният бизнес и ресторантьорството са най-потърпевши и апелира за спешни мерки от страна на държавата. 

Вижте още в репортажа на Божила Симова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК