Сабанов: Държавна помощ? Ще има, но щом ножът опре до кокала

Не трябва да се прилага мярката да се дава "на калпак", смятат депутатът от ВМРО

23.03.2020 | 21:34 Редактор: Тодор Петров

Законът за извънредното положение вече е факт, но депутатите приеха ветото на президента върху някои от мерките. Румен Радев поиска социални и икономически мерки за най-засегнатите от кризата с коронавирус пандемията.

"Трябва да оставим малко време на финансовото министерство да види кой и от какво ще има има нужда. Не сме Германия или Франция, за да дадем 250 или 500 млрд. евро. Трябва да се даде точно на тези, които са ощетени. Не трябва да се прилага мярката да се дава "на калпак". По-голямата сума трябва да отиде в бизнеса. Бюджетът се пълни от работещите хора. Подкрепа ще има за всички, но е твърде рано да бъде изчислено към кого точно ще бъде насочена", заяви депутатът от ВМРО Александър Сабанов в "Денят ON AIR". 

1300 безработни българи се регистрираха в бюрата по труда само за ден, а според него "не е кой знае каква цифра". Първата седмица ще бъде шокова, ще има помощ към такива хора, които остават без работа, посочи народният представител.

Според Александър Сабанов, ако кризата продължи до края на годината, това ще бъде катастрофа за целия свят. Икономиката ни още не е влязла в криза, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

"Засега правителството действа премерено. Всички държави в Европа обявяват суми, които ще бъдат изхарчени за икономическата криза. Бедни и гладни хора имаше и преди кризата, за тях държавата се грижи. Парите трябва да се задържат до момента, в който ножът опре до кокала", подчерта депутатът от ВМРО.

Работодателят не може да накара насила служителите да излизат в неплатен отпуск, настоя Сабанов. По-добре да отиде на борсата, за да може да си получава парите, посъветва депутатът.

"Първо трябва да се грижим за здравето на хората, икономиката е на второ място. Трябва да пазим нашите майки и бащи, баби и дядовци. Ако трябва да бъде изтеглен нов държавен кредит, предполагам, че ще бъде изтеглен. В рамките на извънредното положение може да изчезне коронавирусът", каза още Сабанов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК