Депутат от БСП: Не ме изненада ветото на Радев

Според Красимир Янков свикване на КСНС би изгладило различията и би довело до синхрон

23.03.2020 | 22:00 Редактор: Ивет Арабова

Президентът Румен Радев наложи частично вето върху Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, а днес депутатите в НС го приеха. 

"Не ме изненада ветото. Алармирах, че справянето с вдигането на цените трябва да стане с мерки в складовете на едро. От деня на обявяване на извънредното положение се направи опит да се вдигне цената на лимоните от 3 на 5 лева, но сега вече тя се нормализира", каза за "Денят ON AIR" депутатът от БСП Красимир Янков.

Президентът поиска преразглеждане точките за регулация на цените в борбата със спекулата и за предвидените наказателни мерки за разпространяване на фалшиви новини, свързани с коронавируса.

"Този текст е неприложим, но показва желание да се спре лавинообразно покачване на цените. Всички страни в Европа съобщават намерения за конкретни мерки - както времево, така и ресурсно за какви пари става въпрос при подкрепа на бизнеса", добави Янков.

Според него трябва да влезем в синхрон с това, което правят другите страни.

"На какви средства, неусвоени от оперативни програми, може да разчита страната ни? Притеснително е, че правителството обявява повече мерки, за които ключовата дума е "кредит". Това ще доведе до дългова спирала на бизнеса. Ключовата дума трябва да бъде "подкрепа", отбеляза депутатът от БСП в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му трябва да бъдат взети консенсусни решения за по-бързо излизане от кризата.

"Призовавам да няма напрежение с НС или с президентството, да не се изолират институциите, а да работят в синхрон. Свикването на КСНС мисля, че ще изгледи тези различия и ще се стигне до синхрон", смята Красимир Янков.

Неговото мнение е, че колкото по-информирани са българите, толкова по-спокойни ще бъдат.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК