Масови съкращения и 1300 души в бюрата по труда само за ден

Фирмите нямат подкрепа от държавата, посочи финансов експерт

23.03.2020 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Расте броят на безработните у нас заради извънредната ситуация с Ковид-19. Фирми масово съкращават служителите си, а посетителите в бюрата по труда са се увеличили от 700 на 1300 за един ден.

Най-много от новорегистрираните са били заети в преработващата промишленост, следват секторите търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, хотелиерство и ресторантьорство, държавно управление. Общият брой на безработните към момента е над 203 600.

Теодора Иванова е една от десетките чакащи пред бюрото на труда. Тя и много нейни колеги остават без работа на фаталния за мнозина петък 13, когато в страната ни беше обявено извънредно положение. Причината- затварят магазина, в който са работели. 

Само няколко дни по-късно голяма част от служителите в магазина са съкратени или напускат по взаимно съгласие. От бюрото по труда в район "Възраждане" казват, че регистрациите там са се увеличи през последната седмица, като само на ден се регистрират около 40-50 човека. Това може да се направи и онлайн от вкъщи. 

Прогнозите на финансовите експерти сочат, че ситуацията със съкращенията ще продължава да се задълбочава, а причината е, че фирмите нямат подкрепа от държавата. Финансовият експерт Мика Зайкова съветва всички малки и средни фирми да задържат служителите си, защото държавата, колкото и с малко да е, ще ги подкрепи.

Вижте повече в репортажа на Божила Симова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК