Сиди: В гетата трябва да се въведат същите мерки като в Банско

Хигиената в някои махали е на изключителна ниско ниво, смята той

18.03.2020 | 22:10 Редактор: Искра Ангелова

С цел овладяване на ситуацията с коронавируса Девин и Чирпан въведоха вечерен час. Целта на мярката е да се спре събирането на млади хора и евентуално заразяване на възрастните със заразата.

Но трябва ли да се въведе вечерен час за цялата страна? 

"Това е от компетенциите на щаба. Но това, което искам да кажа, е да се въведат спешни мерки по отношение на гетата, които и днес показаха, че има сериозна група хора, които са се върнали от чужбина и съответно не спазват карантината", каза депутатът от ВМРО Александър Сиди в предаването "Денят ON AIR".

Хората от тази общност се държат като че ли имат права и никакви задължения, според него.

"Днес случаят от Смолян е такъв, случая с тържеството в Лом... Едно от предложенията, които ние от ВМРО ще поискаме, е мерките, които са за Банско, да бъдат приложени и за гетата. Там трябва да има строга дисциплина и дезинфекция", каза още Сиди.

Депутатът посочи, че тази зараза се разпространява изключително бързо и се надява да не се стига до крути мерки.

"Хигиената в някои махали е на изключителна ниско ниво и тези хора трябва да бъдат защитени. Виждаме безотговорно поведение на този човек от Смолян, който се е разхождал из града и се е срещал със свои познати и непознати", добави Сиди пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и спекулата на цените на стоките от първа необходимост.

"Още преди 2 години предложихме да има пределна надценка на определено количество стоки. Не може една стока като маската да струва 5 лв. Цената може да се увеличи с 10%, 20%, но когато струва 10, 20 пъти повече от цената си - означава, че някой спекулира и печели бързи пари на гърба на българските граждани", категоричен е депутатът.

По думите му имаме достатъчно производство.

Александър Сиди коментира и темата за фалшивите новини, която е с голям отзвук в последните дни.

"ВМРО от 2 години говори по темата за фалшивите новини, имаме единственото работещо решение с тези новини. Това, което предлагаме ние, е цялостен механизъм, който ще работи дълго време. Механизъм за спиране на тези сайтове от интернет пространството, за да може да не се разпространяват фалшиви новини", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК