Борисов: Имаме храна и провизии за 2 години

Какви извънредни мерки се въвеждат заради Ковид-19?

13.03.2020 | 18:30 Редактор: Наталия Тотева

След гласуваното извънредно положение в България заради коронавируса, което ще продължи до 13 април, няколко от министерствата излязоха и с конкретни мерки.

Българският премиер посочи, че имаме провизии за 2 години. 

"Имаме за 2 години провизии и храни да се изхрани населението. На 2-3 места, като се създават психози, и всички тръгват да се презапасяват", коментира министър-председателят на страната Бойко Борисов, потвърждавайки думите на земеделския министър Танева.

Земеделският министър Десислава Танева и производители на различни групи от хранителни стоки обявиха, че хората трябва да се успокоят, да не се презапасяват. 

"Зърно и ние произвеждаме хляб от изключително качествената българска пшеница. Възможностите да издържим са около 2 г. без наличие на нова реколта", обясни тя.

Оповестените мерки от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев включват преустановяване на посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.

До 29 март единствено хранителните магазини и аптеките ще бъдат отворени.

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации.

Спират се също така учебните занятия и всички извънкласни мероприятия - занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и др. в училищата, университетите и другите обучителни звена. 

По възможност се провежда дистанционна форма на обучение. Прекратяват се посещенията на децата в детските ясли и градини. Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование.

Всички работодатели, в зависимост от спецификата на трудовата дейност, трябва да въведат дистанционна форма на работа. При условие, че такава е невъзможна, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК