В началото сме на епидемичния подем на коронавируса

Всякакъв вид заведения би трябвало да бъдат затворени, заяви Томислав Дончев

13.03.2020 | 12:26 Редактор: Искра Ангелова
В началото сме на епидемичния подем на коронавируса

"Вирус, който познаваме от 2 месеца, няма как да притежаваме набор от знанията, който да даде възможност за прогноза. Все пак на база това, че е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството, и на база на преживяното от Китай, може да се твърди, че ние сме в началото на сериозния епидемичен подем и мерките, които взимаме, са срещу този подем да не е толкова висок. Вълната, която очакваме, би трябвало да е 2-3 месеца при нормални обстоятелства", каза доц. Ангел Кунчев по време на брифинг в парламента. 

Той се състоя, след като минути по-рано бе въведено извънредно положение в страната ни до 13 април.

Пикът ще зависи от това какви мерки взимаме, смята доц. Кунчев.

"Имаме 3 деца, които са с положителни проби за коронавирус, но те нямат клинични оплаквания или признаци на болест. Децата боледуват изключително по-леко и не се очаква фатален изход", заяви началникът на щаба за борба срещу коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Според вицепремиера Томислав Дончев основните проблеми не са свързани с политическата координация, а с това какви са възможностите на държавата. 

"Болниците се нуждаят от специален кризисен регламент, за да могат да действат в такава ситуация и да бъдат преобразувани за кратко време. Да се даде и регламента за работа на медицинските сестри, лекари, санитари, които да се грижат за заразените пациенти", каза още Мутафчийски.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че до този момент са разчитали на самосъзнанието на всеки, който е под карантина, но се оказва, че не всички имат такова. 

"Това налага въвеждането на санкции при неспазването на предписаната домашна карантина. Тя може да се въвежда както за лица, така и за региони", допълни той.

Вицепремиерът Дончев посочи, че всякакъв вид заведения би трябвало да бъдат затворени, първоначално за 2 седмици.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК