България започва производството на маски за многократна употреба

В цялата страна се отменят всички културни събития на закрито

08.03.2020 | 17:00 Редактор: Юлия Христова

България започва производството на маски за многократна употреба. Междувременно производителите са в готовност да започнат да шият защитни костюми за медицинските специалисти и социалните работници от непромокаем плат. 

Въпросната материя ще бъде проверена в лаборатории в страната. 

В цялата страна се отменят всички културни събития на закрито, забранява се износа на маски и защитни облекла.

Болниците в страната, които имат липса на легла, ще бъдат оборудвани с нови.

Столичната община (СО) отменя всички масови прояви и започва допълнителна дезинфекция на градския транспорт и всички сгради на институции, в които се приемат граждани, съобщи пресцентърът й. Оттам уточняват, че допълнителна дезинфекция се препоръчва и на всички обществени сгради. Мерките бяха определени на заседание на оперативния щаб на СО, свикано от кмета Йорданка Фандъкова.

По време на заседанието е докладвано, че до момента на територията на Столичната община няма регистриран случай на заразяване с коронавирус. Въпреки това, по заповед на кмета Фандъкова, Втора градска многопрофилна болница се подготвя при необходимост да поеме евентуалните случаи на COVID-19, за което се осигурява нужната апаратура, медицински персонал и защитни облекла.

На този етап София разполага със свободен брой легла за лечение и карантина на хора с вирусни симптоми. 

От 9 до 15 март се преустановяват учебните занятия в "Софийски университет", с изключение на вече насрочени държавни изпити, както и защити на дипломни работи.

Препоръчва се на служителите и студентите от университета да ограничат пътуванията си в чужбина.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК