Адемов за протестите на майките: Какво ще реши оставката на социалния министър?

В здравеопазването проблемите не са от днес и от вчера, заяви той

05.03.2020 | 21:46 Редактор: Тодор Петров

Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива" поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева. Според тях тя искала отмяна на Закона за личната помощ.

"Тези протести на майките на деца с увреждания са емоционално натоварващи. Вероятно имат своите аргументи да протестират, въпросът е какво ще реши една оставка. В здравеопазването проблемите не са от днес и от вчера. Страхът на майките е, че ще се отмени или промени Законът за личната помощ. Такава опасност няма", заяви председателят на социалната комисия в Народното събрание - д-р Хасан Адемов.

Според него трябва да има повече диалог и излагане на аргументите на двете страни. Диалогът може да реши възникналите проблеми, настоя д-р Адемов пред Bulgaria ON AIR.

"Имаме приет бюджет и искания за нови финансирания трудно може да бъдат реализирани", подчерта той в предаването "Денят ON AIR".

БСП даде на Конституционния съд Закона за социалните услуги. Има ли текстове в закона, които противоречат на Конституцията? 

"БСП подкрепи, когато законът се приемаше. Той беше приет единодушно. Има няколко спорни момента в закона - единият е възможността неправителствени организации да предоставят социални услуги. Голямото притеснение е, че са предвидени текстове, които гарантират качеството на социалните услуги. Предизвика се да бъдат регламентирани стандартите за предоставяне на социалните услуги", обясни депутатът от ДПС.

Според д-р Адемов се е създала психоза и генериране на протестна вълна, която е принудила управляващите да отложат с 6 месеца влизането в сила на Закона за социалните услуги. 

"Отлагайки за пореден път влизането в сила на закона, на практика ние отнемаме възможността за предоставяне на грижи за възрастни хора, които са без ТЕЛК решения", посочи още гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Хасан Адемов се надява да не се стига дотам лично премиерът Борисов да решава и тези проблеми. Депутатът от ДПС коментира и протестите на медицинските специалисти, които искат увеличение на заплатите и по-добри условия на труд. Заедно с майките на деца с увреждания те издигнаха палатков лагер пред Министерския съвет.

"Няма как министърът на здравеопазването да нареди да има такъв тип заплата. С последните промени в Закона за здравното осигуряване се дава възможност за подпомагане и подкрепа по определена методика", обясни Адемов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК