Признателност, силни послания и шествие за 3 март в София

Патриарх Неофит отслужи молебен 

03.03.2020 | 13:10 Редактор: Тодор Петров

С молебени и шествия тържествата започнаха от рано сутринта в цялата страна. Тържествената церемония по издигане на националния флаг беше предшествана от молитва в катедралния храм "Свети Александър Невски", отслужена от българския патриарх Неофит. По-късно той се присъедини към събралите се хора, за да отдаде почит пред Паметника на незнайния войн. Там бе и главният мюфтия. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов припомни, че на трети март преди 142 години се сбъдва едно от завещанията на Левски – всички българи да живеем свободни в земите си. 

"Като слушам някои дървени философи да ми обясняват, че 3 март не било празник, щото било договор между някъв султан и някъв руски император, просто не мога да разбера в коя държава живеем. 3 март е националният празник, защото тогава възкръсва българската държавност!", каза още Каракачанов.

На тържествената церемония присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, народни представители и посланици. 

"Никога не трябва да се забравят петте века робство, униженията, жертвите, но и нещо по-важно и по-светло – енергията, народността, чувството за принадлежност към една нация, храбростта и никога преклонението за това, че един ден ще видим свободата си!", каза вицепрезидентът.

Честването на 3 март продължи с тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството, а от Паметника на Незнайния войн до този на Цар Освободител се проведе шествие на национално сдружение "Хан Кубрат“.

Вижте повече в репортажа на Стоян Тричков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК