Историята на първия освободен български град - Свищов

Там се пази една от най-богатите музейни сбирки, посветени на Освобождението

03.03.2020 | 14:25 Редактор: Ралица Братанова

Свищов остава в историята като първия освободен град. Градът е избран неслучайно, тъй като се намира на най-южната точка на Дунава, а от там до Балкана пътят е най-кратък и там има има най – малко съсредоточена турска войска. 

На 27 юни 1877 година Александър Втори – Освободителят стъпва на свищовския бряг при местността Текир дере. 

Днес градът пази една от най–богатите музейни сбирки, посветени на 3 март. Десетки снимки, документи и реликви на освободителите разказват историята на българската свобода. 

В памет на загиналите войни тук още през 1878 година със средства, отпуснати от руския император са издигнати седем мраморни обелиска, а за хората в Свищов днес най-свещеното място е брега на Дунав, откъдето преди 142 години тръгва победния ход на руската армия. 

В центъра на града днес се извисява внушителен паметник, посветен на свободата, чийто строеж продължава повече от 40 години. 

В основата си той представлява каменна гробница, която в са положени костите на обесените на това място свищовски съзаклятници, над нея е стъпила мъжка фигура на бореца за национално освобождение, а в най-висока част, паметника завършва с бронзовата фигура на Богинята на победата. 

Вижте още в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК