Оправдана ли е истерията заради коронавируса у нас?

Коментар на пиар специалистите Любомир Аламанов и Даниел Киряков в "Денят ON AIR"

28.02.2020 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова

Няма потвърден случай на коронавирус у нас, но истерията се разраства.

В света 54 страни вече са засегнати от коронавируса.

Около 40 души в момента са под наблюдение у нас, но цифрата непрекъснато се мени. Общият брой на заразените в световен мащаб е около 80 000 души.  Стана ясно, че хората са започнали да изкупуват консумативи и храни супермаркетите.

"Все още много хора си спомнят "Гладната Луканова зима", спомнят си едни времена, когато наистина имаше опасност да свършват стоките. Но те не си дават сметка, че ние в момента сме част от ЕС и хипермаркетите са заредени, но от друга страна може би е страхът, че управляващите не дават цялата информация", каза пиар експертът Любомир Аламанов в предаването "Денят ON AIR".

Според него не е толкова страшно дори да се открие положителна проба за коронавируса у нас.

"След като СЗО каза, че има проблем в половин Европа, се отложиха доста събития. Явно има някакъв малък проблем, но българите са свикнали сами да оцеляват, те не вярват на управляващите", каза още той.

Комуникацията е управленска функция, същевременно комуникационните кризи се застъпват една в друга, според другия пиар експерт Даниел Киряков.

"В момента, в който настъпи коронавирусът, ние тук се занимавахме с битови проблеми. Говорейки за комуникация в публична среда, доверието е най-ценният актив. По-добре 2 пъти на на ден пресконференция, отколкото да се крием", допълни Киряков пред Bulgaria ON AIR.

"За съжаление, една от последните тенденции, подклаждани от определени организации, се създаде недоверие във властите. Помним истерията в Сливен и Ямбол, където група родители, влудени от постове на секти, тичаха и си извеждаха децата от училище. Страх, неподплатен от нищо. Има организации, които работят срещу саботирането на реда. Ние нямаме демократични рефлекси. Ние все още сме подвластни на леки манипулации", каза Любомир Аламанов.

Според Даниел Киряков една от причините хората да смятат, че в България има коронавирус е, защото са пренаситени от информация, а друга причина може да е споделянето на една и съща новина от няколко души.

"Ще има всичко, ако не е утре - то вдругиден. Всички компании ще са докарали, това е хубавото нещо на пазарната икономика и да сме част от ЕС. Комуникацията става толкова важна, че тя е предпоставка за възникване или невъзникаване на подобен тип паника. В момента виждаме как правителството успява да задържи този баланс", допълни Любомир Аламанов.

Ако бъде прекалено подценен този казус - може да избухне епидемия, а ако бъде надценен - ще избухне паника, според него.

"Колкото и да сме скептично настроени - имаме болници на отлично ниво, но същевременно имаме и топ лаборатории", каза още Даниел Киряков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК