Страната ни е на пето място в ЕС по най-голяма инфлация

Според икономиста д-р Веселин Пасев една от причините е, че България привлича много инвестиции

28.02.2020 | 21:50 Редактор: Ралица Братанова

Годишната инфлация в България, изчислена според хармонизираните за ЕС методология и дефиниции, се е ускорила до 3.4% през януари, показват данните на Евростат. 

Така страната ни се нарежда на пета позиция по отношение на поскъпването на цените на дребно спрямо съответния месец на предходната година.

"Инфлацията не е в такива размери, които да ни притесняват. Една от причините за малко по-високата инфлация е това, че ние привличаме много инвестиции. Привличаме много капитали, защото страната ни е зона на стабилност на Балканите. Веднъж поради фиксирания курс на нашата валута, втори път заради това, че нашата външна политика е стабилна", коментира икономистът д-р Веселин Пасев в студиото на "Денят ON AIR".  

Той е на мнение, че колкото и да не се харесва това на някого, правителството ни умее да се държи добре с всички и не си създава врагове, а това отвън кара България да изглежда като добра среда за бизнеса.

Пасев коментира, че наши съседни държави като Сърбия и Гърция нямат такава стабилност и трудно движат капиталите си. Той посочи, че голяма част от гръцките инвеститори влагат парите си именно у нас.

"Статистката не отчита това като чужди инвестиции, защото този, който е решил да строи мол например, си създава българска фирма и инвестициите минават през нея", обясни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Пасев коментира и темата с навлизането на България в чакалнята на еврозоната.

"Опитът на други страни, които са близки до нас показва, че смяната на валутата се използва от много хора и много бизнеси да се решат дългогодишни проблеми", заяви икономистът.

Вижте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК