БНБ пуска нова банкнота от 20 лева

Допълнителен знак за незрящи граждани в новата банкнота

28.02.2020 | 17:00 Редактор: Наталия Тотева

Българската народна банка пуска в обращение третата банкнота от новата серия банкноти, която е с номинална стойност 20 лева и емисия 2020 г. От БНБ съобщиха, че банкнотата ще влезе в обращениe като законно платежно средство на 20 март 2020 г.

Дизайнът на банкнотите от новата серия се запазва без съществени промени спрямо тези, които са вече в обращение. Банкнота със стойност 20 лв. ще се различава по въвеждането на нови защитни елементи, включително:

Допълнителен знак за незрящи граждани – състои се от три дебели и седем тънки линии, разположени под ъгъл на двете къси страни на банкнотата.

Холограмна лента с оптични ефекти – редуващи се при промяна на ъгъла на наблюдение изображения на орел и лъв; цветен холограмен портрет на Стефан Стамболов; стилизирано изображение на орден "За храброст"; изображения на "изправен коронован лъв" с динамичен ефект и обемно триизмерно изображение на числото "20".

Осигурителна нишка – вградена в хартията, частично излизаща на сектори от обратната страна, със светъл повтарящ се текст "БНБ 20" и с динамичен ефект "ветрило", променяща цвета си от зелено към синьо. Изображението на повтарящия се текст "БНБ 20" се чете от лицевата страна при поставянето на банкнотата срещу източник на светлина.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК