България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кризисният щаб: Няма потвърден случай на коронавирус у нас (Обновена)

От "Лудогорец" са изпълнили препоръките за съкращаване на престоя в Италия

28.02.2020 | 12:30 Редактор: Юлия Христова

"Няма потвърден случай на коронавирус у нас. Пробите са отрицателни, ние работим с китове, каквито се ползват в ЕС, ще бъде регулярна мярка междулабораторният контрол, който предвиждаме. Продължават изследванията на постъпилите от страната, вечерта пускаме информация и ще бъдете уведомени веднага щом има промяна в ситуацията", съобщи проф. Владислав Мутафчийски от ВМА - началник на кризисния щаб.

В света 54 страни вече са засегнати от коронавируса.

По думите му пред Bulgaria ON AIR играчите от "Лудогорец" са изпълнили препоръките за съкращаване на престоя в Италия след мача с "Интер" в Милано.

"С тях имаше и хигиенист, който да съблюдава отбора. Всички препоръки са изпълнени - съкратен престой, носели са лични предпазни средства, в хотела целият персонал е бил минимизиран, носели са ръкавици, извън тренировките не са напускали хотела, взети са им проби. След два дни играчите ще бъдат тествани отново", допълни той. 

"Макар втората грипна вълна да няма чак такива размери, все пак на места може да има завишения, но това усложнява нашата работа. Не е изключено пак да има и грипни ваканции при някои ученици. Само вчера от Италия се върнаха около 1500 души, всеки с температура и кашлица ще бъде проверен. Личната отговорност и дисциплината са ключови. В болниците няма нужда от термокамери", посочи главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев.  

Около 40 души в момента са под наблюдение, но цифрата непрекъснато се мени. 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК