"Галъп": Доверието в правителството е спаднало от началото на 2020 г.

Водната криза, скандалите и протестите създават определени рискове за управлението, коментират социолозите

27.02.2020 | 18:28 Редактор: Ралица Братанова

Политическата криза, започнала в началото на тази година, видимо засяга публичния образ на властта – правителството, парламента, министрите и т.н. Сравнението в данните за общественото мнение преди и след началните седмици на годината показва ясно по-неблагоприятни масови възприятия за текущото състояние на страната, показва анкета на "Галъп интернешънъл", цитирана от Investor.bg.

Проучването е направено в различни периоди от есента на миналата година, като последният период е 30 януари – 7 февруари 2020 г.

Водната криза, скандалите и протестите явно създават определени рискове за управлението, коментират социолозите. 

За изминалите два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. 

За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на т.нар. "Апартаментгейт".

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов, констатират социолозите.

Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова, Бойко Борисов, Мария Габриел.

Последната вълна на изследване е преди шума около "Къщата в Барселона". Тепърва ще трябва да се изследва какви ще са ефектите (и дали ще има такива) от тази ситуация.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК