По пътя към еврозоната - задава ли се политически консенсус?

За мен по-важен е проблемът откъде идва недоверието на българина, посочи Александър Иванов от ГЕРБ

26.02.2020 | 22:00 Редактор: Юлия Христова

До постигането на абсолютен консенсус няма да насилваме влизането ни в "чакалнята" на Еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов преди дни. 

"Доста се спекулира по темата с еврозоната. Парите в левове са гарантирани от държавата, валутният борд няма да отпадне. Миналата седмица бях в Брюксел, където се учудиха какво е това напрежение в България", каза депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в "Денят ON AIR".

По думите му в следващите 3-4 години сме щели да плащаме хляб, сирене и ток с левове и левът щял да е вързан с еврото. Това е минимумът и с влизане в чакалнята можело само да берем плодове. 

"За мен по-важен е проблемът откъде идва недоверието на българина, дори финансово грамотните - това идва от 1996-97 г. с фалита на банки", посочи той. 

Иванов припомни, че парламентът е взел решение да се преговаря с този курс на лева. 

"Икономиката изсветлява и онази, която е била в сенчестата част, сега си плаща осигуровки. За мен българите трябва да бъдат спокойни относно влизането в еврозоната. Аз съм за една обяснителна кампания, дори и медийна за еврото и еврозоната", коментира той за Bulgaria ON AIR.  

"ЕЦБ си взе поуките и тези механизми гарантират сигурността на България относно спестяванията. С Гърция историята е друга, където харчeха повече отколкото изкарват. Надявам се да има политически консенсус. Ще има евроскептици, нека и тяхното мнение се чува, но не се ангажирам с прогнози за дата за влизането", подчерта още Иванов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК