Дариткова: Осигурените българи могат да ползват болничен за карантина

Тя допълни, че това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване

26.02.2020 | 13:00 Редактор: Ралица Братанова

Темата за коронавируса влезе и в българския парламент. Осигурените българи могат да ползват болничен лист за домашна карантина, ако са пътували в области със зараза от коронавирус. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. 

"Има нормативна уредба, която гарантира на социално осигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина", заяви тя.

По думите ѝ общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. 

"Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар", допълни председателят на ГЕРБ.

Изказването идва след призив на Корнелия Нинова, която поиска държавата да обезщети хората под карантина.

"Настояваме правителството да събере работодатели, НОИ, НЗОК, лекари и да намерят адекватен механизъм, в който държавата поема разходи. Каквито и да са мерките, не трябва да са за сметка на хората", заяви лидерът на червените.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов каза, че според Кодекса за социално осигуряване всички осигурени лица имат право на обезщетение за временна нетрудоспособност.

"Става въпрос обаче за осигурени лица - тези, които имат право на парично обезщетение за временна неработоспособност по задължително предписание на здравните органи. 14 дни има право да изписва болничен лист личният лекар", заяви Адемов. 

По искане на БСП в четвъртък премиерът ще бъде изслушан в Народното събрание по въпроси, свързани с тол системата. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК